top of page

כיצד נוכל להיערך למצב בו לא נוכל עוד לקבל החלטות?

עורך דין לצוואות בחיפה נרקיס לביא מסביר אודות מספר כלים משפטיים יכולים לסייע בתכנון עתידנו והם באים לידי ביטוי בשני מצבים עיקריים במהלך חיינו:

1. במקרה חלילה של  אובדן כושר משפטי – כאשר אדם מצוי במצב רפואי לפיו אינו מסוגל לקבל עוד החלטות ואינו יכול עוד לדאוג לענייניו בשל אובדן כושר קוגניטיבי.

2. לאחר אריכות ימים – במקרה של פטירה.

אדם שאינו יכול עוד לדאוג לענייניו: אובדן כושר משפטי

 

המדובר במצב בו אדם מאבד את כושרו הקוגניטיבי וכפועל יוצא את כושרו המשפטי ולמעשה מבחינת החוק אינו יכול עוד לקבל החלטות. 
כך לדוגמא, ייתכן כי אדם יהיה בהכרה מלאה, אך למרות זאת, בשל סיבה בריאותית נפגעת יכולתו להבין את אשר מתרחש סביבו ולמעשה נפגעת יכולתו לקבל החלטות בענייניו הבריאותיים, הרכושיים והאישיים. 

 

 
נהוג לחשוב כי מצבים מעין אלו יכולים לקרות אך ורק לאנשים בגיל מתקדם הסובלים מדמנציה ו/או מחלות אחרות, אך לא כך הדבר. אומנם השכיחות של אובדן כושר קוגניטיבי בקרב אנשים בגיל השלישי גבוהה יחסית, אך ייתכנו גם מצבים אחרים שבגינם אפילו אדם בריא לחלוטין יכול למצוא את עצמו במצב בו הוא אינו יכול עוד לדאג לענייניו. לדוגמא: בשל מחלה, תאונה וכיוצ"ב. לנוכח האמור, אין הכרח כי המצב של אובדן כושר משפטי יהיה בלתי הפיך כמו במקרה של דמנציה, אלא ייתכן כי מדובר במצב זמני בלבד, אשר עשוי לחלוף עם הזמן. 
 

כלים משפטיים במקרה של אובדן כושר משפטי:

 

ייפוי כח מתמשך – המדובר במסמך שהוא גולת הכותרת של תכנון העתיד, המעניק לכל אזרח מעל גיל 18 וכשיר משפטית, לקבוע כאן ועכשיו כאשר הוא כשיר, מי יטפל בעניינו הרכושיים, האישיים, הרפואיים ואף הממוניים, אם וכאשר הוא לא יוכל עוד לעשות זאת בעצמו.

כך לדוגמא, במסגרת ייפוי כח מתמשך, ניתן למנות אדם אחד או יותר כמיופה כח. כאשר ממנים מספר מיופה כח, ניתן להגדיר כי כל אחד מהם יהיה אמון על תחום אחר בחייו של הממנה. לחילופין, יכול הממנה לקבוע מיופה כח אחד שיפעל באופן עצמאי, ולקבוע למשל שיהיה על מיופה הכח רק לדווח לבני המשפחה האחרים אודות מצבו של הממנה ואודות ההחלטות שנתקבלו לשם רווחתו. במסגרת ייפוי כח מתמשך, קיימות אפשרויות נוספות המעניקות לממנה גמישות בקביעת התנאים והאופן בו יבוצע הטיפול בו, באמצעות מתן הנחיות מקדימות למיופה הכח.

כך לדוגמא, יכול הממנה לקבוע, כי הטיפול בו יהיה בביתו ככל והמצב מאפשר זאת.

חשוב לציין כי ייפוי הכח המתמשך, נכנס לתוקף אך ורק במצב בו הממנה נמצא לא כשיר משפטית ולאחר שיוצג לאפוטרופוס הכללי מסמך רפואי המצביע על כך שהממנה אינו כשיר.

כאמור, ייתכנו מצבים בהם אובדן כושר קוגניטיבי, הינו מצב זמני והפיך וכפועל יוצא, בחלוף המצב, ייפוי הכח המתמשך אשר נכנס לתוקפו, יתבטל.

מסמך הבעת רצון מטרתו של מסמך הבעת רצון, היא למנות אפוטרופוס חליפי עבור קטין (או בגיר שהוא חסוי – אדם שמונה לו אפוטרופוס), כאשר עורך המסמך משמש לו כאפוטרופוס. לרוב מדובר באפוטרופוס טבעי – הורה (אך לא רק), המעוניין למנות במקומו אפוטרופוס חליפי, אשר יכנס לנעליו במקרה שהוא לא יוכל עוד לשמש כאפוטרופוס.

מסמך הבעת רצון יכול להיות רלוונטי ביתר שאת, כאשר מדובר בהורה יחידני או במצב של הורים בקהילת להט"ב, במקרה בו רק אחד מבני הזוג רשום כהורה הקטין ולמעשה לקטין יש אפוטרופוס טבעי אחד.

חשוב לציין כי עו"ד נרקיס לביא הינו עורך דין, אשר מוסמך לערוך ייפוי כח מתמשך וכן מסמך הבעת רצון.

כלים משפטיים לאחר אריכות ימים:

צוואה – מסמך הצוואה הוא למעשה ביטוי לרצונו האחרון של עורך הצוואה. במסגרת צוואה, יכול המצווה לקבוע מי יזכה בעזבונו ואת האופן בו יחולק עזבונו לאחר אריכות ימיו. בדומה לייפוי כח מתמשך, נהוג לחשוב באופן שגוי כי צוואה הינה מסמך שעורכים אך ורק בגיל השלישי. כל אדם בגיר, כשיר קוגניטיבית  יכול לערוך צוואה ולהסדיר במסגרתה את חלוקת נכסיו באופן ובצורה שהוא רואה לנכון. אחרת, בהיעדר צוואה, לאחר אריכות ימיו נכסיו ורכושו יחולקו בהתאם לדין ולא בהכרח באופן התואם את רצונו האחרון.

כך לדוגמא, במקרה של סכסוך בין אחים ובהיעדר צוואה, ייתכן כי לאחר אריכות ימיו של אחד האחים, האחרים יזכו בחלק מנכסיו וזאת בניגוד לרצון האח שהלך לעולמו. זאת לנוכח חלוקה על פי דין במצב של היעדר צוואה.

צוואה הדדית –  לעומת צוואה "רגילה", אשר מהווה מעשה אישי, הצוואה ההדדית יוצרת תוכנית הורשה משותפת בין בני זוג באמצעות מנגנון של "יורש אחר יורש". צוואות הדדיות בין בני זוג הן בדר"כ תמונת ראי אחת של השנייה, כאשר כל בן זוג מוריש לשני את חלקו בעיזבון, כך שבעת פטירתו של אחד מבני הזוג, חלקו יעבור לבן הזוג אשר האריך ימים.

דוגמא להוראת צוואה הדדית: צוואה הדדית בין בני זוג הקובעת כי רכושו של בן הזוג שלא האריך ימים יעבור כולו לבן הזוג אשר נותר בחיים ולאחר לכתו של האחרון, כלל הנכסים והרכוש יחולקו שווה בשווה בין הילדים.

חשוב לציין כי בתוך מוסד הצוואות ההדדיות גלום עקרון ההסתמכות. על פי עקרון זה, בני הזוג מסתמכים אחד על השני באשר לתנאי תוכנית ההורשה ההדדית אותה הם יוצרים במסגרת הצוואה הדדית בעת חייהם. משכך, בניגוד לצוואה רגילה – קרי, צוואה אישית, אותה יכול המצווה לבטל בכל עת ובאופן חד צדדי ללא התראה או דיווח למי מהיורשים, הרי במקרה של צוואה הדדית, קבע המחוקק מספר תנאים לביטול צוואה הדדית, הן בעת חייהם של שני המצווים והן לאחר פטירתו של אחד מהם.

לסיכום

על מנת לתכנן את העתיד בצורה המיטבית ביותר, מומלץ לנצל את הכלים המשפטיים שיצר המחוקק כדי לאפשר לכל אזרח בגיר וכשיר, לקבוע כאן ועכשיו כיצד יראה עתידו ועתיד היקרים לו, ככל והוא עצמו לא יוכל לדאוג עוד לענייניו או לאחר אריכות ימיו.

כאשר מדובר בייפוי כח מתמשך, מסמך הבעת רצון, צוואה או צוואה הדדית, מומלץ לפנות לעורך דין בעל ניסיון רב בתחום זה, אשר יוכל להעניק לכם ייעוץ מקצועי וסיוע בתכנון עתידכם באופן המיטבי ביותר.

משרדנו מתמחה שנים רבות במתן ייעוץ וליווי משפטי בתחום דיני משפחה, ירושה, ניהול עיזבונות וייפוי כח מתמשך. עורך הדין נרקיס לביא, ערך למעלה מ- 1,200 מסמכי ייפוי כח מתמשך וצוואות בכל רובד של מורכבות. בנוסף, משרד עורכי דין ונוטריון נרקיס לביא, בעל ניסיון בייצוג וליווי צדדים בהליכים של התנגדות לצוואה, פירוק שיתוף, גירושין וניהול עיזבונות.

לקבלת ייעוץ אישי ומידע נוסף ניתן לפנות למשרדו על ידי השארת הודעה באתר או לחייג:
bottom of page